No és molt usual, però és correcte l’ús de la
lletuga com a enciam i així ho recull el diccionari. No és gens estrany el nom
si recordem que quan tallem un enciam, li surt una mena de suc, principalment
saba, de color blanc que ens recorda la llet. En llatí en deien lactuca escariola, que significa enciam
comestible i, ves per on, Maria, d’aquí
ve el terme escarola. Una mica més complicat és l’origen d’enciam, i és que
procedeix del llatí, com no, d’incisa
que significa tallada; de fet, s’emprava originalment en la seva forma de
diminutiu, id est, “incisulam”. Si volem saber el significat
literal seria una “talladeta” i tal i com es serveix l’enciam, té força sentit.
Per cert, com a curiositat us afegiré que encara hi ha gent que en diu
“encisam”, no em digueu que no parlem llatí!
Lechuga
tiene su origen en el término latino “lactuca”
que procede a su vez de lac, en latín leche. Ello no debe
extrañarnos si caemos en la cuenta que cuando cortamos una lechuga, sale del
tallo un líquido blanco, principalmente savia, que nos recuerda a la leche. En
latín se le llamaba lactuca escariola,
que significa lechuga comestible y, he aquí, María, el origen de la escarola. No me digáis que no
estamos hablando aún en latín!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada