Cercar en aquest blog

dimecres, 22 de juny de 2011

Victòria / Victoria


No us explicaré l’etimologia de la paraula victòria sinó el senyal de victòria que fem amb els dos dits en forma de “V”.
Diuen que es va empescar aquest gest en Victor de Lavelaye, un locutor de radio que va relacionar les primeres notes de la cinquena simfonia de Beethoven amb el codi morse en què la V es transcriu ● ● ● ▬  i curiosament es representa al codi internacional de senyals amb la paraula Victor, en llatí, vencedor. Qui se’n va encarregar de popularitzar-lo, però, fou en Winston Curchill.  
De tota manera en Churchill tal vegada també coneixia aquesta història: els arquers anglesos tenien fama de ser molt bons tiradors i els francesos quan en capturaven un li tallaven els dits índex i mig per a que no poguessin tirar amb l’arc. Després de les batalles d’Agincourt i de Crecy en què els francesos van ser derrotats, els anglesos els mostraven aquest dos dits, però amb la mà a l’inrevés com dient. “Foteu-vos, encara ens queden els dos dits!” Per això encara a Anglaterra, mostrar els dits en forma de V amb la palma cap endins, significa:”fot-te!” El dilema que se’ns presenta és si Churchill feia el gest basant-se en la història de Victor de Levelaye o premeditadament girava la mà per modificar el senyal dels arquers anglesos.
 No os voy a explicar la etimología de la palabra victoria sino de la señal de vistoria que hacemos con los dos dedos en forma de “V”.
Dicen que se inventó este gesto Victor de Lavelaye, un locutor de radio que relacionó las primeras notas de la quinta sinfonía de Beethoven con el código Morse en que la V se transcribe ● ● ● ▬  y que curiosamente se representa en el código internacional de señales con la palabra Víctor, en latín, vencedor. Quien se encargó de popularizar el gesto fue Winston Churchill.
De todas formas Churchill tal vez conocía también la siguiente historia: los arqueros ingleses tenían fama de muy buenos tiradores y los franceses, cuando capturaban a uno de ellos, le cortaban los dedos índice y medio para que no pudieran tirar con el arco. Después de las batallas de Agincurt y Crecy en que los franceses fueron derrotados, los ingleses les enseñaban estos dos dedos como diciendo:”Joderos, todavía los tenemos!” Por eso aún en Inglaterra, esta señal mostrando el dorso de la mano, significa: “Jódete!” El dilema que se nos presenta es si Churchill hacía este gesto por Víctor de Levelaye o premeditadamente giraba la mano para modificar el significado de la señal de los arqueros ingleses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada