Cercar en aquest blog

dijous, 2 de desembre del 2010

Egeu / Egeo


Egeu, rei d'Atenes, s’havia enfrontat a Minos, rei de Creta. Els atenesos van perdre i Egeu havia d’entregar anualment set donzelles i set nois joves al rei Minos, que els feia entrar al laberint on el Minotaure els devorava. Aquest tribut havia de durar nou anys.  Era el tercer any i Egeu havia d’enviar una nau amb els catorze sacrificats. Teseu, fill d’Egeu, va prometre que acabaria amb aquell deute vergonyós. D’aquesta manera es va embarcar amb set donzelles i sis homes més i es va dirigir a Creta. Egeu els va embarcar en una nau que com a símbol de dol duia les veles de color negre, també els va donar, però, unes veles blanques i els va dir que tornessin amb les veles blanques en cas que tot els hagués sortit bé.
Tan bon punt van arribar a Creta, Minos els va rebre i Teseu li va comunicar el seu propòsit de lluitar contra el Minotaure a Minos, aquest li va posar tan sols una condició: que no hi entrés amb armes. Aleshores van arribar a un acord; si Teseu el lliurava d’aquell monstre que tant avorria, quedarien tots lliures i Atenes exempta del tribut. A Minos ja li semblava que era prou difícil donar mort al Minotaure, del que no tenia cap mena de dubte era de la impossibilitat de sortir del laberint. La proposta era del tot favorable al rei Minos.
Teseu confiava perfectament en poder donar mort al Minotaure, el que no tenia tan clar era com sortir del laberint. La solució li havia de venir de mans d’Ariadna, que s’havia enamorat de Teseu només veure’l. Ariadna va anar a demanar ajut a Dèdal qui li va proporcionar la solució: Teseu havia d’entrar amb un cabdell de llana i, clavant-ne un extrem a l’entrada, desfer-lo a mida que s’anava endinsant en el laberint. Ariadna, però, abans d’explicar-li a Teseu com ho havia de fer per sortir del laberint, li va fer prometre que es casaria amb ella. Teseu li ho va prometre.
Finalment, Teseu aconsegueix matar el Minotaure i sortir del laberint amb l’astúcia de Dèdal. Tal com havia estat pactat, Teseu i la resta de la tripulació són alliberats i salpen cap a Atenes incorporant-hi Ariadna. A mig camí, però, van fer una aturada a la illa de Naxos on Ariadna fou abandonada. Ariadna, en veure’s abandonada, va invocar als déus una desgràcia per Teseu. No n’hi havia per menys. Els déus la van escoltar i van enviar una tempesta contra el vaixell de Teseu que s’havia precipitat a desplegar les veles blanques. La força del vent va esquinçar les veles i Teseu es va veure obligat a desplegar les veles negres per tal de poder arribar a port. Egeu, veient les veles negres, no va poder esperar-se a conéixer la magnitud de la desgràcia i es va llençar al mar que a partir d’aleshores es va anomenar Egeu.
 
Egeo, rey de Atenas, se había enfrentado a Minos, rey de Creta y perdió. Como tributo Minos le reclamó que entregara cada año siete doncellas y siete jóvenes que hacía entrar en el laberinto del Minotauro donde éste se encargaba de darles muerte. Este tributo tenía que durar nueve años. El tercer año Teseo, hijo de Egeo, prometió que acabaría con aquella vergonzosa deuda. Así pues, embarcó con siete doncellas y seis jóvenes más
Puso rumbo a Creta. Egeo los hizo embarcar en una nave que tenía las velas negras como señal de duelo, pero también dispuso en la embarcación unas velas blancas y les pidió que si volvían con buenas noticias izasen las velas blancas.
En cuanto arribaron a Creta, Minos los recibió y Teseo le comunicó su intención de dar muerte al Minotauro, a lo que el rey Minos puso una condición, que entrara sin armas. Entonces llegaron a un acuerdo: si Teseo liberaba a Minos mataba al Minotauro, él les libraría de su deuda. Ya era bastante difícil matar al Minotauro, pensaba el rey Minos, además llegar a salir del laberinto tenía que ser del todo misión imposible.
Teseo confiaba en poder matar al Minotauro, pero no se le ocurría la manera de poder salir de aquel laberinto. La solución le vino de las manos de Ariadna, hija de Teseo, que se había enamorado perdidamente de Teseo tan solo verlo. Así pues Ariadna fue a ver a Dédalo, constructor del laberinto, que le dio la solución. Tenía que clavar un hilo en la entrada y reseguirlo para poder salir. Ariadna, antes de darle a Teseo el ovillo que le diera la salida a Teseo le hizo prometer que se casaría con ella, cosa que Teseo le prometió sin dudar.
Teseo, evidentemente, mata al Minotauro y sale del laberinto. La tripulación queda libre y zarpan hacia Atenas con Ariadna. Pero a mitad de su singladura hacen un alto en Naxos donde Teseo, como que ya estaba casado, abandona a Ariadna. Cuando ella se da cuenta del engaño invoca a los dioses para que le inflijan una desgracia a Teseo. Los dioses envían una tormenta que no acaba con Teseo pero que le consigue rasgar las velas por lo cual se ve obligado a cambiar las velas blancas que llevaba para poder llegar a Atenas. Egeo cuando vio que su nave regresaba con las velas negras, no pudiendo esperar la magnitud de la tragedia se arrojó al mar que a partir de entonces pasó a llamarse mar Egeo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada