Cercar en aquest blog

dijous, 16 de desembre de 2010

SOS


SOS és el senyal de socors per excel·lència. En el codi internacional de senyals cada lletra té associada una bandera i un significat. La combinació de dues lletres o dues banderes, un altre significat i, fins i tot, la combinació de tres lletres o banderes, un altre significat. Ja us podeu imaginar que les combinacions possibles són moltes. La combinació de les lletres CQD (Charlie, Quebec, Delta) indicava el senyal de socors, però com que la transcripció en Morse era molt complexa, (● ▬ ● ▬, ▬ ▬ ● ▬, ▬ ▬ ●) a partir d’una conferència internacional celebrada a Berlín l’any 1909 es va substituir per SOS ( Sierra – Oscar – Sierra =  ● ● ● ▬ ▬ ▬ ● ● ●) que era molt més fàcil de transcriure. De seguida es van buscar expressions que justifiquessin la tria d’aquestes lletres i van aparèixer propostes com: Save Our Souls ( = salveu les nostres ànimes), Save Our Ship (Salveu la nostra embarcació) i altres.
Quan l’any 1912 es va enfonsar el Titànic, va emprar el que s’havia acordat recentment i va contribuir de manera notòria a estendre l’ús del SOS. Erròniament, però, es va creure a nivell popular que el radiotelegrafista del Titànic va començar a radiar Save Our Souls i posteriorment ho va simplificar a SOS.
Sabeu quin número de telèfon té Salvament Marítim? 900 202 202; oi que hi ha similitud entre el 202 i el SOS?

SOS es la  señal de socorro por excelencia. En el código internacional de señales cada letra tiene asociada una bandera y un significado. La combinación de dos letras o dos banderas, otro significado e incluso la combinación de tres letras o banderas, otro significado. Ya os podéis imaginar la cantidad de combinaciones posibles que que tenemos. El caso es que la combinación de estas tres letras: CQD (Charlie, Quebec, Delta) indicaba la señal de socorro, pero puesto que la transcripción de estas letras era complicada en morse, (● ▬ ● ▬, ▬ ▬ ● ▬, ▬ ▬ ●) a partir de una conferencia internacional celebrada en Berlín el año 1909  se sustituyó por las letras SOS ( Sierra – Oscar – Sierra =  ● ● ● ▬ ▬ ▬ ● ● ●) que era mucho más fácil de transcribir. En seguida se buscaron expresiones que justificaran la elección de estas letras y aparecieron propuestas como: Save Our Souls (= salvad nuestras almas), Save Our Ship (Salvad nuestra embarcación) y otras.
Cuando el año 1912 se hundió el Titanic, el radiotelegrafista utilizó éstas letras recientemente adoptadas y contribuyó en gran medida a extender el uso de la nueva señal. Popularmente, se creyó por error que había sido el radiotelegrafista del Titanic quien había empezado a radiar  Save Our Souls y posteriormente lo simplificó en SOS.
¿Sabéis cuál es el número de teléfono de Salvamento Marítimo? 900 202 202; ¿verdad que hay cierta similitud entre el 202 y el SOS?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada