Cercar en aquest blog

divendres, 27 de maig de 2011

Fascinant / Fascinante


Fascinant és la forma de participi del verb fascinar que prové, ell mateix, del substantiu fascinum que significa, en llatí, encanteri i posteriorment va adoptar el significat d’amulet, amb una particularitat, per cert, amb forma de fal·lus, com podeu veure a la imatge.
 Si seguim investigant l’origen de fascinum, descobrirem que molt probablement ve de fasces, is. Sovint es refereix al feix que duien els lictors romans com a símbol d’unió i que duia lligada una destral. Després aquest símbol fou utilitzat pel feixisme i va arribar a adoptar el seu propi nom a partir del seu símbol. El que ens interessa particularment és el fet que els bruixots utilitzaven pels seus encanteris un feix de branques per lligar les seues víctimes del ritual. És a partir d’aquest detall que apareix la paraula fascinum amb el significat d’encanteri. O serà per allò de l’amulet?   
Fascinante es la forma de participio del verbo fascinar que proviene, a su vez, del substantivo fascinum que significa, en latín, hechizo, embrujo y posteriormente adquirió incluso el significado de amuleto, al que, por cierto, le daban forma de falo como podréis ver en la imagen.
Si seguimos investigando en el origen de fascinum, averiguaremos que muy probablemente evoluciona a partir de fasces, is que significa haz. Con frecuencia se refiere al haz que llevaban los lictores romanos como símbolo de unión y que llevaba un hacha entrelazada entre sus ramas. Posteriormente este símbolo fue utilizado y por el fascismo y llegó a adoptar su propio nombre a partir de este símbolo. Lo que nos interesa concretamente es el hecho que los brujos para hacer sus hechizos y conjuros utilizaban un haz de ramas para maniatar o fustigar simbólicamente a las víctimas de su ritual. A partir de este detalle habría aparecido el término fascinum con el significado de embrujo. ¿O será por lo del amuleto?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada