Cercar en aquest blog

dijous, 24 de febrer del 2011

Hostessa de vol / Azafata


En català hem anat a buscar, no sé si dir que hem fabricat, el terme per a les tripulants de cabina de vol, a partir de l’hospitalitat que les caracteritza, recordeu que hoste / hostessa, significa tant la persona que s’allotja a casa d’algú altre com la persona que l’hostatja. No és precisament un terme políticament correcte, justament perquè ha estat elaborat a partir de paràmetres sexistes, per la qual cosa, es recomana substituir-lo per personal de vol o membres de la tripulació. Altrament, com diríem en masculí hostessa de vol?
En castellà la paraula azafata prové de l’àrab en què as-safat significava cistell i posteriorment safata amb què les servents apropaven a la reina o a les senyores de la noblesa tota mena d’estris per cosir o fins i tot, complements i joies. Aviat va passar a ser el terme amb què hom es referia a la persona del servei que feia aquesta feina. Quan va aparèixer aquest ofici es van plantejar propostes com aeromozas que va ser desestimat perquè era un nom que recordava més aviat una cambrera, tot i que la feina, parcialment, no deixa de fer-ho.
La palabra azafata proviene de la palabra as-safat que significaba en un principio cesto y posteriormente significó bandeja. Se refería concretamente a la bandeja con que las sirvientas ofrecían a la reina o demás señoras de la nobleza sus utensilios de costura, o complementos y joyas. Pronto pasó a designar a la persona que iba y venía con la bandeja y éste fue el término que se adoptó para el personal de vuelo. Se había barajado un término como aeromozas, pero teniendo en cuenta que se requerían señoritas con estudios, educación y que supieran idiomas, no se les podía dar un nombre que recordara a una camarera, por lo cual se recurrió a éste término que ya estaba en el baúl de los recuerdos. No deja de ser una palabra sexista por eso se recomienda el uso de auxiliar de vuelo o tripulante de cabina de pasajeros, de esta manera, no discriminamos ni predeterminamos el sexo de la persona que realiza el trabajo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada