Cercar en aquest blog

divendres, 12 de novembre de 2010

Lupanar

Un lupanar es una casa de senyoretes putes. Els romans, comparaven les treballadores del sexe amb les llobes, en llatí lupa, com nosaltres ho fem amb les guineus. Per això, el lloc on hi havia moltes o nombroses “llobes”, en diem en castellà lupanar. La gràcia d’aquesta paraula és que ja la utilitzaven els antics per justificar o explicar els orígens de la fundació de Roma. Com podia ser que una lloba hagués popat a Ròmul i Rem i els hagués criat? Tal vegada no havíem entès prou bé a quina lloba es referia la llegenda.  
Encara que aquesta paraula no aparegui a tots els diccionaris, sí que apareix al diccionari català-valencià-balear d'en Alcover  Moll.
Un lupanar es una casa de señoritas putas. Los romanos comparaban a las trabajadoras del sexo con las lobas, en latín lupa, tal y como hacemos nosotros con la zorra. Por eso, el lugar donde había muchas o unas cuantas “lobas”, le llamamos lupanar. La gracia de esta  palabra es que ya la utilizaban los clásicos para justificar o explicar los orígenes de la fundación de Roma. ¿Cómo podía ser que una loba hubiese amamantado a Rómulo y Remo y los hubiera criado? Tal vez no habíamos interpretado correctamente a qué tipo de loba se refería la leyenda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada