Cercar en aquest blog

dimecres, 30 de març del 2011

Via làctia / Vía láctea


La via làctia és una galàxia espiral en la que es troba el sistema solar. Té un diàmetre mig de 100.000 anys llum i conté entre 200.000 i 400.000 milions d’estrelles.
Hèracles o Hèrcules és el fruit d’una de les nombroses aventuretes de Zeus, en aquest cas amb Alcmena. Un cop va haver nascut, Zeus va voler que l’alletés Hera, la seva esposa, però imaginant que no li faria gaire gràcia, ho va intentar mentre ella dormia. Hera però se’n va adonar i va apartar violentament Hèracles del seu pit, però aquest havia xuclar amb tanta força que la llet va sortir projectada del pit d’Hera i va arribar al cel on hi va deixar una taca lletosa, la via làctia. Aquest fet va ser el que li va donar nom a Hèracles, doncs significa glòria d’Hera.
Sovint els mites justifiquen allò que hom no pot explicar de manera raonada. I per bé que Demòcrit ja havia suposat que la taca era un cúmul d’estrelles amb una llum prou dèbil com per no ser reconegudes a simple vista.
La vía láctea es una galaxia espiral en la que está el sistema solar. Tiene un diámetro medio de 100.000 años luz y contiene entre 200.000 y 400.000 millones de estrellas.
Heracles o Hércules es el fruto de una de tantas aventuras de Zeus, en este caso, Alcmena. Una vez nacido, Zeus quiso que lo amamantara Hera, su esposa, pero suponiendo que no le iba a hacer ninguna gracia, lo intentó mientras ella dormía. Sin embargo, Hera se dio cuenta y apartó violentamente a Heracles de su pecho, pero él había chupado con tanta fuerza que la leche salió proyectada hacia el cielo donde dejó una mancha, la vía láctea. Esta anécdota fue la que sirvió para darle también nombre a Heracles que significa, gloria de Hera.  
Los mitos, como veis, tienen a veces la función de justificar aquello que no se puede explicar de una manera razonada, y eso que Demócrito ya había supuesto que se trataba de un aglomerado de estrellas de luz demasiado tenue para ser reconocidas a simple vista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada